Стреса-опънатото въже, което всеки момент ще се скъса!

Понятието „стрес” се използва в най-общ смисъл за обозначаване на натрупване на количество от негативни емоции, които човек притежава в ситуации, при които е необходимо да се адаптира към определени факти, фактори и условия на средата , в която живее. В действителност и положителни промени могат да бъдат източник на стрес.
Стресът е физиологичен и психологичен процес, чрез който индивидът реагира на събития или ситуации, които предявяват повишени изисквания и оказват натиск върху него.
Всяка една промяна, към която човек трябва да се приспособява е съпроводена със стрес.
Реакцията на възбуда представлява съвкупност от физиологични промени , които улесняват подготовката на тялото за посрещане на някакво предизвикателство по отношение но оцеляването изразяващо се първично в „борба или бягство”. Физиологичните промени подготвят за възможните разходи на голямо количество енергия при предстоящата среща със стресора. В организма ни се секретира голямо количество от хормона адреналин / епинефрин /, кортизол и норадреналин. Последния е по отговорен за гнева. Променя се цялостната невротрансмисия. Степента на реакция зависи от интензивността на дразнителите.
Симптомите на стреса най-общо могат да се групират по следния начин:

 • Физиологични – високо или ниско RR, учестен пулс, повърхностно дишане, изпотяване, изчервяване или пребледняване, разширени зеници.
 • Емоционални – депресивни изживявания, плач или неистов смях, страх, тревожност, агресия, резки промени в настроението.
 • Когнитивни – лутане, объркване, нерешителност, лоша концентрация, проблеми с паметта.
 • Поведенчески – промени в хранителните навици, повече от обичайното пушене, пиене, прием на лекарства, нарушения на съня, невротично поведение.

Еустрес – завършва с повишаване адаптацията на организма
Дистрес – предизвиква нарушение на адаптацията на организма, възможна е появата на заболяване, ако стресът е силен, чест и липсва възможност за съпротива.
Основните фази на физиологичния стрес са :

 1. РЕАКЦИЯ НА ТРЕВОГА
 2. СТАДИЙ НА СЪПРОТИВА
 3. СТАДИЙ НА ИЗТОЩЕНИЕ / РЕЗИСТЕНТНОСТ /

Стресът се случва при значими житейски ситуации, в които изискванията на средата надвишават наличните ресурси за справяне.
Стресът не е заболяване – той е състояние. Въпреки това, ако е изключително силен и продължителен може да доведе до сериозни физически и психически заболявания.
Стресът сам по себе си, както и професионалния стрес може да стане причина за отсъствие от работа, чести болнични, допускане на грешки и други.
Какво да направим за да се справим със стреса: Запомнете,че адаптивното справяне намалява усещането за стреса и подпомага дългосрочните позитиви.

 • Анализ на ситуацията
 • Споделяне и търсене на емоционална подкрепа
 • Пренасочване на вниманието към други дейности
 • Физическа активност
 • Създаване на план за действие
 • Обмислете решенията си, не забравяйте и чувството за хумор.
  Ако всичко това ни се струва невъзможно потърсете професионална помощ при специалист психолог. Стратегиите за справяне акцентират повече върху управлението на стреса, отколкото върху окончателното разрешаване на дадена проблематика. Живота е динамичен, постоянно ни поднася нови предизвикателства, голяма част от тях са непреодолими.

  Още по темата в моето интервю за Телевизия Шумен